fbpx

Gör som brf Södra Hamnen i Piteå

bo tryggare med uppkopplat brandlarm

Under drygt ett år har vi testat en ny tjänst som digitaliserar grannsamverkan, med en app som varnar om det brinner eller är ett vattenläckage hos grannen. Brf Södra Hamnen i Piteå har varit först ut att testa det digitala systemet.

Systemet baseras på en app som olika larm kan anslutas till och har trådlösa brand- och fuktvarnare som enkelt monteras/placeras i bostaden och ansluts till appen. Denna signalerar sedan om något av larmen aktiveras. Systemet är perfekt för flerfamiljshus och bostads-/hyresrättsföreningar men även hela bostadskvarter kan koppla upp sig via appen för att sedan varnas om exempelvis brandlarmet går hos någon boende i huset eller kvarteret.

– Det är som en digital grannsamverkan. Larmet går till de personer som har appen och är anslutna till den aktuella gruppen. Vilka det är väljer man själv, säger Magnus Olofsson, säljare på ComDaTe.

En säker lösning

Brf Södra hamnen, eller “Glashuset” som det kallas i folkmun har testat systemet i drygt ett års tid. Fukt- och brandlarm har installerats i alla lägenheter samt utvalda biytor som tvättstuga och gemensamma utrymmen och anslutits till appen. Enligt dem skapar systemet trygghet för alla boende.

Gun Lindqvist, boende i Glashuset berättar att de har haft några skarpa lägen när de fått rycka ut och förebygga fuktskador och bränder.

– Systemet skapar trygghet för alla som bor här, speciellt med tanke på att många i vår förening är äldre. Många bor även på sina stugor under somrarna och då är det jätteskönt att kunna slappna av och låta systemet sköta bevakningen. Vi läste om det här och kände att vi ville hitta en lösning som passar för oss. Valet föll på Safeland och ComDaTe, och det är vi väldigt glada för idag. Det har fungerat jättesmidigt.

Enkelt att använda

I appen kan användarna även chatta med varandra, skicka bilder och information.

– Säg att larmet går hos din granne, då kan du meddela i appen att du går dit och sedan kalla på fler om det behövs. Systemet är väldigt enkelt att använda, men ibland måste batterier bytas och kontroller göras för att säkerställa att alla larm är uppkopplade som de ska. Det kan en av användarna ansvara för. Vill man inte ansvara för det själv kan naturligtvis vi på ComDaTe erbjuda tjänsten istället.

I Glashuset har man utsett en ansvarig för att byta batterier och kontrollera att larmen i alla lägenheter är påslagna. Det här innebär att grannarna kan slappna av och lita på att larmen fungerar.

– När man blir äldre kan det vara svårt att byta batterier i en brandvarnare. Att balansera på en stol för att komma åt den kan vara rent av farligt. Då är det extra skönt att någon annan har koll på det här, samtidigt som man kan känna sig lugn i att allting fungerar, säger Gun.

Prisvärt och flexibelt 

– Det är ett väldigt prisvärt och flexibelt system som går att anpassa efter befintliga system i fastigheten, samtidigt som det är pålitligt och kan kopplas upp mot många olika nätverk. Skulle ett ligga nere ansluts man automatiskt till ett annat, säger Magnus.

De boende vid brf Södra hamnen är bland de första att använda sig av appen och kan varmt rekommendera den till andra.

– Den kan rädda både människor och hela bostäder. Visst, det kostar lite pengar att ha ett sådant här system, men det blir så ofantligt mycket dyrare med de skador som kan orsakas om man inte har det, säger Magnus.

Läs om digital grannsamverkan och uppkopplade brandlarm här.